За региона

Какво може да разгледате

Къща-музей „Пейо Крачолов Яворов“

Къща-музей „Пейо Крачолов Яворов“ в гр. Чирпан, която се намира в централната част на града. Експозицията на музея представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и така наречената „Пейова” стая. В памет на поета всяка година градът празнува Яворови януарски дни.

Художествена галерия „Никола Манев“

Художествена галерия „Никола Манев“, разположена в центъра на гр. Чирпан и създадена от световно известния български художник Никола Манев. В старата възрожденска къща в съседство с Яворовия музей всяка есен художникът организира Празник на изкуствата.

Георги Данчов – Зографина

В гр. Чирпан е роден и един от най-големите възрожденски художници, верен съратник на Левски, Георги Данчов – Зографина. Неговото име носи градската изложбена зала, в която излагат свои творби чирпански и гостуващи художници.

Исторически музей

Историческият музей в град Чирпан е създаден през 1998 година и е един от големите български музеи в страната. Той разполага с четири големи изложбени зали, няколко работни кабинета, предназначени за научните отдели: Етнография, Археология и История.
Основните колекции съхранени в Историческия музей в Чирпан включват: снимки, документи и вещи, свързани с миналото на града и околностите. Най-известният археологически обект на Исторически музей Чирпан е местността Карасура, намираща се на 6 км. североизточно от Чирпан, край село Рупките в южните склонове на Средна гора. Обхваща селищна могила Калето и околността, както и южно разположения хълм Кайряка. Археологически обект Карасура се проучва от 1981 г. от български и немски изследователи. Съпоставянето на писмените извори и археологическите дадености локализират там римската крайпътна станция Карасура. Разкрити са три порти, десет кули, църковни и жилищни постройки, както в укрепената част, така и извън нея. През XI век селището се е разраснало и населението е обитавало район с площ от около 1000 дка. От епохата на Средновековието досега са разкрити три църкви. Откритият при археологическите експедиции материал е много богат и включва архитектурни елементи, каменни колони с надписи, скулптурни и култови паметници от пред християнската епоха, оръдия на труда, монети. Богата е колекцията от средновековни накити. Намерена е керамика от различните епохи, от която са възстановени над 250 съда. Между тях се откроява колективната находка от около 30 съда с изящни форми и украси, датирана от XI в. Материалите от разкопките се намират във фондовете на Исторически музей – гр. Чирпан.

Паметници

Паметници на Пейо Яворов, Васил Левски, Георги Данчов – Зографина, Димитър Данаилов – гр. Чирпан.

Църквата „Въведение Богородично“

Църквата „Въведение Богородично“ /1835г/ – една от най-старите църкви в региона – гр. Чирпан.

Манастир „Свети Атанасий“

Манастир „Свети Атанасий“ е разположен над самото село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа. А село Златна Ливада е типично тракийско село на 15 км юг-югоизток от Чирпан в посока Димитровград, преди Меричлери.

„Свети Атанасий“ е най-стария манастир в Европа и е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира – чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклониците минават за здраве и благоденствие. Храмовия празник на манастир Свети Атанасий е на 2 май.

Най-старото дърво у нас

Най-старото дърво у нас – от вида летен дъб, в село Гранит, община Братя Даскалови.

Средно градище

Средно градище е село, разположено на 14-15 км северно от Чирпан, след Спасово. Към селото води нов асфалтов път, открит през 2008 година. Според старо предание в селото се е омъжила и живяла сестрата на българския просветител Паисий Рилски (Георги Епитов Инелски).

Главната цел и на двете негови съчинения е да се покаже славното минало на българския народ, разкрито чрез важни събития, дело но народа и на видни негови водачи. Над селото се намира най-високият връх на Чирпанските възвишения, връх Китката, висок 680 м.нв. Теренът е планински, срещат се дъбови гори и малки туфи с габер и липа, а също така и борови гори на около 50 години. Прочута е местността Брусовото, където ранна пролет цъфтят цели поляни с кокичета. Наоколо има много запустели каменни кариери, откъдето идва и името Плочкиното село. Всички къщи и огради са само от камък, перфектно издялан и нареден. В началото на месец юни се провежда ежегоден селски сбор.